У форумі регулярно обговорюються питання про вплив на псоріаз різних систем харчування - таких, як сироїдіння, роздільне харчування, лікувальне голодування, безглютенова дієта, вегетаріанство та багатьох інших. Щодо цього існують різні погляди, як і взагалі на корисність цих систем. Сьогодні учасник форуму Scrum розповідає про власний позитивний досвід застосування безглютенової дієти.
Тема форуму про целіакію (в основному - непереносимість глютену) -http://psoranet.org/topic/2280/ .
Див. також допис https://psoranet.livejournal.com/389905.html.
Хочу поділитися досвідом лікування, можливо, комусь це допоможе.
Дещо з життєвого досвіду боротьби з псоріазом. Опишу ситуацію за останні чотири роки і особливо - за останні 11 місяців. Чотири роки тому (назвемо його вдень "Ч") різко кинув користуватися гормональними мазями (Унідерм), особливо вони вже не допомагали, а псоріатичний артрит, що розвинувся, на ногах заважав ходити. Організм на таке нахабство відреагував найжорсткіше за всі 14 років хвороби, і висипання зайняли 60% мого тіла, причому не посоромилися і вилізли навіть на тих ділянках, про які й говорити ніяково. До дня "Ч" я 2-3 роки досить жорстко дотримувався дієти Пегано, правда, з одним лише відступом - це борошняне (мама і теща готують найсмачніші пироги та булочки). Після загострення дієта Пегано була посилена - виключення м'яса, кисломолочного, сиру і бананів, залишилися тільки каші (полба, пшенична, гречка, пшоно та ін.), Овочі (дозволені), сухофрукти і зелений чай.
Різні олії (касторова та інше, що описані в книзі Пегано) для зовнішнього застосування в умовах такої дієти не допомагали. Після місяця експериментів вибрав перевірений засіб - Магніпсор, і за півроку в мене настала ремісія. Через рік дотримання колишньої дієти знову почалися висипання, Магніпсор вже не допомагав, вирішив змінити на Цитопсор, допомогло на деякий час.
А ось, починаючи з травня 2016 року, мені вже не допомагало нічого. Вирішив собі, що солідоловий свавілля час закінчувати, але т.к. Крім солідолових мазей, мені нічого із зовнішніх засобів полегшення вже не приносило, вирішив змінити дієту, а мазь залишити для пом'якшення та усунення сухості та тріщин. Тут же на сайті знайшов диету PNL (і обґрунтований підхід) від Левеня. Особисто мені вона кардинально не допомогла, хоча я чесно її дотримувався, аж надто хотілося позбутися псоріазу.
І ось 6 місяців тому я, в черговий раз читаючи в інтернеті статті різних наукових співробітників та європейських фахівців та наш форум, знайшов згадку про вплив на аутоімунні захворювання глютену. Також у цих статтях описувалися наслідки його вживання для стінок тонкого кишечника, і як це відбивається на шкірі. І з листопада 2016 року я присів на безглютенову дієту, до нового року (з використанням тієї ж самої солідолової мазі [Цітопсор] та обгортання в плівку) у мене значно зблідли плями і почали з'являтися ділянки здорової шкіри. Для того щоб зрозуміти, що це мені допомогла дієта (так радять перевіряти на непереносимість глютена), а не мазь, я вирішив на новий рік поїсти борошняного: дві пачки сушок, пачка полби та геркулеса зробили свою справу – у мене дуже почервоніли всі місця , ущільнилися та збільшилися у розмірах протягом тижня. Це для мене стало доказом того, що я правильною дорогою. На даний момент пішов четвертий місяць дієти - у мене залишилися в чотирьох місцях точкові висипання. Щодо зовнішніх засобів, то в даний час використовую крем Бурянка для пом'якшення, а точкові висипання добиваю звичайним дьогтем.
Таким чином, для мене звільненням (а саме так я це назву) стала БЕЗГЛЮТЕНОВА ДІЄТА.
Скажу так - раніше я побоювався що-небудь міняти в дієті, а зараз ні, головне - щоб те, що я їм, не містило глютен.
На момент написання статті стаж хвороби 14 років, і на цьому я говорю псоріазу: "Прощавай".
P.S. Можливо, моя стаття допоможе тим, хто вже опустив руки, як і я свого часу, але вирішив будь-що-будь одержати над псоріазом гору. ТУТ я вперше прочитав про залежність псоріазу від вживання глютену.
Тепер наочно покажу, до чого (у моєму випадку) привела безглютенова дієта:
Відразу хочу сказати, що доведеться запастися терпінням (для багатьох, я вважаю, це не вперше), оскільки результати можна побачити і через місяць, і через півроку, а часом через 2 роки, залежно від стану організму.
Щодо раціону, в інтернеті можна почитати тут. Також раджу пошукати списки конкретних продуктів (каші, хлібці, кондитерські вироби, консерви, молочна продукція, а також ліки – виявляється, і в них його також додають – та інше без вмісту глютена).
Що їм особисто я:
1. Фрукти: Яблука, банани, ківі, груші, хурма (причому яблука та банани змішую з іншою їжею - що неправильно по Пегано, але мені негативний ефект не дає). Влітку планую кавуни, дині, сливи, вишню, абрикоси та персики. Полуницю і цитрусові не їм поки що.
2. Сухофрукти: Фініки, інжир, урюк (не курагу – це важливо, її частіше обробляють сіркою).
3. Горіхи: Мигдаль, бразильський горіх, волоський, фундук, фісташки, кедровий, гарбузове та соняшникове насіння.
4. Кисломолочне: Кефір (будь-якої жирності), сир (будь-якої жирності, але в основному 5%), сир (будь-якої жирності, хоча переважно адигейський або Arla (Natura). Ламбер та ін. жовтий без барвника аннато (його не можна за такої дієти) ).
5. М'ясо: індичка (червоне та біле м'ясо), кролик, яловичина, курка (будь-яку частину), печінку. Планую баранину. Свинину не їм важливо - хоча можливо і на неї не буде реакції.
6. Зернові: Квасоля, горох, сочевиця, нут, маш.
7. Хлібці: Гречані без глютену (dr. Corner), амарантові (в асортименті вироб. Di&Di).
8. Локшина без глютена, фунчоза (рисова).
9. Крупи: Поки що тільки рис (в основному нешліфований, але й шліфований теж). Гречку - тільки треба стежити за тим, щоб усередині не було зерен пшениці, жита, вівса - загалом, обов'язково перебирати, пшоно (просо) - ну тут потрібно пробувати, як і кукурудзяну - можливі реакції.
10. Мед. Цукор не їм – зовсім.
11. Вода. Соки з дозволених Пегано фруктів. Чай і кава не п'ю - можуть містити глютен, як і алкоголь, просто треба читати в інтернеті (той, що виробляється без глютену).
Коли підуть останні прояви, пробуватиму картоплю, помідори та баклажани, хоча їх по Пегано і не можна.
(!!!) Хочу попередити: з'ївши продукт, що містить навіть незначну кількість глютену, ви відкинете свої досягнення як мінімум на 2 місяці і доведеться починати спочатку. Тому дуже важливо заздалегідь поговорити зі своїми близькими і друзями, що у вас така дієта. Бажано використовувати окремий посуд для приготування та ретельно його мити. Все готувати вдома, оскільки гарантії вам у ресторанах ніхто не дасть, містить продукт глютен чи ні (різні соуси та соки можуть містити загусники, у тому числі отримані за допомогою глютену).
Бажаю всім одужання! Спробуйте застосувати таку дієту, адже, швидше за все, більшість перепробували вже багато дієт і могли не отримати поліпшень.